- Hypotheekrentes zijn afgelopen week licht gedaald door onrust op de financiële markten. In maart stegen de rentes nog.
- De gemiddelde rente op de populairste rentevaste periode van 10 jaar vast noteert een paar honderdste van een procentpunt lager.
- Het blijft lastig te voorspellen of de dalende trend doorzet. De handelsoorlog kan leiden tot een hogere inflatie waardoor ook de vaste hypotheekrentes kunnen stijgen.
- Lees ook: Starters op de woningmarkt kunnen hogere hypotheek krijgen, maar hebben daar weinig aan door gestegen huizenprijzen
De hypotheekrentes zijn afgelopen week licht gedaald, maar de vraag is of die trend doorzet nu de Amerikaanse president Donald Trump een wereldwijde handelsoorlog heeft ontketend door vorige week woensdag forse heffingen op te leggen op de import van goederen.
Afgelopen week verlaagden meerdere geldverstrekkers hun hypotheekrentes, meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. De gemiddelde variabele rente ging met 0,07 procentpunt fors omlaag, terwijl de gemiddelde vaste hypotheekrentes iets zakten. In maart stegen de hypotheekrentes nog.
De gemiddelde rentes van de populairste rentevaste periode van 10 jaar vast met en zonder NHG-verzekering, daalden met respectievelijk 0,03 en 0,04 procentpunt. De onderstaande tabel van Van Bruggen Adviesgroep toont dat de gemiddelde rentes van deze hypotheken uitkwamen 3,78 en 4,16 procent.

Geldverstrekkers schroefden de hypotheekrentes omlaag door ontwikkelingen op de financiële markten.
Daar geldt de rente op 10-jarige staatsobligaties als indicatie voor de kosten die geldverstrekkers maken als ze zelf lenen. Door onrust op de financiële markten, verplaatsten beleggers hun geld van aandelen naar obligaties, die gelden als relatief veilig in turbulente perioden. Het grotere aanbod aan obligaties leidde tot een lagere rente.
Ondertussen ontwikkelde de inflatie in de eurozone zich vooralsnog zoals economen en de Europese Centrale Bank (ECB) hadden verwacht. De inflatie is van invloed op de hypotheekrentes. De inflatie in de eurozone kwam in maart uit op 2,2 procent, dichtbij de 2 procent waarnaar wordt gestreefd.
Als deze trend doorzet kan de ECB haar rentes verder omlaag schroeven. En als beleggers het idee hebben dat de inflatie onder controle is, zullen ook de lange vaste rentes op de financiële markten dalen. Echter, de dalende inflatie staat onder grote druk nu president Donald Trump een handelsoorlog heeft ontketend met zijn 'Liberation Day' van afgelopen woensdag.
Hogere inflatie kan leiden tot hogere rentes
De forse importheffingen die hij aan zo'n beetje de hele wereld oplegde, kunnen leiden tot wereldwijde prijsstijgingen. In de eerste plaats in de Verenigde Staten, omdat Amerikanen meer gaan betalen voor de invoer van producten.
Daarnaast is de kans groot dat landen terugslaan met heffingen op Amerikaanse goederen, waardoor ook die producten duurder worden. China voert al een extra tegenheffing van 34 procent op Amerikaanse producten.
De Europese Unie vergaderde maandag over tegenheffingen op het importtarief van 20 procent dat Trump woensdag aankondigde voor producten uit de EU. Eerder kondigde de EU al tegenheffingen van 26 miljard euro aan, als reactie op de al ingevoerde Amerikaanse heffingen van 25 procent op staal en aluminium.
Een hogere inflatie kan uiteindelijk weer leiden tot hogere hypotheekrentes, maar of dit daadwerkelijk gaat gebeuren blijft lastig te voorspellen. Naast de handelsoorlog speelt onder meer ook een rol dat Europese landen hun defensiebudget opschroeven en daarvoor hun begrotingstekort willen verruimen.
Dat Duitsland haar begrotingsregels versoepelt om de defensie-uitgaven te vergroten, zorgde in maart nog voor een plotselinge stijging van de vaste hypotheekrentes.